Amit érdemes tudni róluk

A kifejezés, hogy Core az angolból ered és magot jelent. Talán így nem is meglepő, hogy ezek az izmok, mély belső izmok melyek funkciója, hogy stabilizálja a gerincet. Ilyen izom pl. a rekeszizom, haránt hasizom és a gerinc csigolyái közt futó izmok. van egy nagyon fontos szerepük, hiszen azon felül, hogy stabilitás biztosítanak a gerincnek, folyamatosan az idegrendszer által kommunikálnak az aggyal, hogy az agy tudja, hogy biztonságban vagyunk e vagy sem. ha úgy érzi, hogy nem, mert pl. volt valamilyen sérülésünk akkor lefokozza a végtagok vagy más izmok működését, hiszen nem logikus egy gyenge stabilizáló rendszerrel nagy erős kifejteni a végtagokban. Ez egy fajta védelmi rendszer, amit az idegrendszerünk vezérel.

A core izmainkat mozgató izmok pl. a farizmok, egyenes és külső ferde hasizom és a széles hátizom. Ezek az izmok mind nagyobbak és felszínesebben helyezkednek el anatómiailag.

Az említett tény, hogy ezek az izmok stabilitást adnak, növeli annak a fontosságát, hogy ezekkel rendszeresen érdemes foglalkozni. Egy dolog biztos nem erősíti őket és az a nem mozgás, pl. irodásban, home officeban való ülés. Ha pedig úgy döntünk, hogy erősítjük őket akkor számos előny származik belőle.

Egy erősebb core izomzat az idegrendszer által a test többi izmából is fokozottabb erőkifejtést enged meg ezáltal és növelve a teljesítményünket, egyszerűen erősebbek vagy gyorsabbak lehetünk. A fokozott stabilitás pedig csökkenti egy emelésből, hajlásból vagy sportból fakadó sérülés lehetőségét.

Ezért van az, hogy mindig felhívom a figyelmet arra, hogy mindenki kerülje az oldalra dőlt és kicsavarodott mozdulatot, hiszen ebben könnyebben megsérülünk, mert ebben a pozícióban kevésbé tudnak összehangolva működni a stabilizáló izmaink.

Nézzük az előnyöket az erős core izmok mellett:

  • Kevésbé fáj a hátad és derekad.

Elsődleges bűnösnek itt az ülőmunkát emelném ki. nem feltétlenül maga az ülés, mint pozíció, bár ez is felborít egyensúlyokat az izmokban, hanem a nem mozgás. Ezért nem sokkal előnyösebb egy álló munka, ha az is egy helyben történik. Ha erősíteni akarod a stabilizáló izmokat akkor kénytelen vagy őket megmozgatni. Mindig emlékezz arra, hogy a mozgásszervrendszer gyógyító eleme a MOZGÁS. Tudom, hogy nem könnyű kerülni az ülést, de a mozgás már saját döntésen múlik.

  • Javul a teljesítmény képességed:

Egy erős váz izomzattal minden szinten javul a teljesítmény képességed. mindegy, hogy a testedet kerti munka elvégzéséhez, otthoni takarításhoz vagy sport teljesítményhez akarod használni egy stabil gerinc, jól működő és erős core izmokkal csak az előnyödre válhat

  • Jobb lesz az egyensúlyod

Miután stabilizációs feladatai vannak ezeknek a sok esetben egész pici izmoknak(vannak köztük nagyobbak is) ezért az egyensúlyodat is javítják. Ha jól működnek, hamarabb juttattnak el jeleket az agy felé, amit villámgyorsan válaszolhat, hogy mit merre korrigáljon a tested. Ezért is lehet egyszerű eszközökkel, fitball labdával, gyenge gumiszalaggokkal rájuk jól hatni.

  • Fokozott energia és jobb közérzet

Ha nem fáj állandóan a derekunk, már mennyivel jobban éreznénk magunkat. Ha stabil a gerincünk, mert jól dolgoznak a core izmok és kapnak rendszeres „feladatot” azaz átmozgatást, akkor cserébe nem lopják az energiádat és nem kényszerülnek rá más izmok, hogy feleslegesen dolgozzanak mint egy fajta segítség a core izmoknak. Ez által több energia marad másra. Ez csakis jobb közérzethez vezethet.

Nincs időd edzeni! Hát most figyelj!

Ezeket az izmokat eszközök nélkül és szinte bárhol ki-be lehet kapcsolni. Alakíts ki magadnak egy szokást, hogy rendszeresen odafigyelsz és alkalmazod a következőket, vagy a következők közül azokat, amelyek neked legjobban bevállnak:

Alapelvek:

  • Egyenes háttal aktiváljuk ezeket az izmokat
  • Mozdulatlanul kitartva, vagy picike mozgásokkal
  • A légzés fontos (hiszen az egyik core izom a rekeszizom)
  • Irodai széken szélén ülve mintha lovagolnál homoríts és domboríts a derekaddal
  • Bevásárló sorban állva billentsd hátra a medencédet, köldöködet szippantsd a gerinced felé és tartsd így ameddig bírod (vagy ameddig rád nem kerül a sor😊)
  • Piros lámpánál húzd ki magad, tenyeredet helyezd a combodra felfelé és a fejedet húzd hátra. Akár nyomd a fejtámlának. Picike igen-nem bólogatásokat is végezhetsz. Ez szöveget olvasásakor is csinálhatod.
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!