Miért fontos a helyes ülés?

A mai fejlett világban aligha van olyan ember, aki nem hallotta volna, hogy az ülés nem jó az emberi szervezetnek. Sőt, olyan kifejezéseket hallunk most már, hogy az ülés a 21. század új dohányzása, vagy azt, hogy ahogyan a technológia fejlődik, úgy hanyatlik az emberi biológia.

 

Na de, mit is jelentenek ezek a mondatok?

Az ülés rendszeressé és állandóvá vált a hétköznapi életünkben és a munkahelyünkön. Ami sokunknál az otthont jelenti. Már szinte nincs olyan szakma, amiben ne kellene órákon át ülni, nap mint nap.

Kb. 350 ízületből és 650 izomból épülünk fel. Kell ennél több bizonyíték arra, hogy minket mozgásra találtak ki? Ha nem mozgunk, akkor ez a rendszer szenved, ha szenved akkor romlik.

Pontosan ez az a jelenség, ami egy mozgásszervrendszerrel foglalkozó rendelőben megfigyelhető, mint nálunk a Kiropraktika Központban. 

Kopások

Degeneratív elváltozások

Porckorong problémák

És rendszeresen porckorong sérvek.

Nagy része betudható a sok ülésnek!

Tudományos tény, hogy napi 4 óránál többet nem kellene ülni és ezt is jó 20-30 percenként megszakítani egy kis mozgással, nyújtózkodással.

Az, hogy felállunk még nem feltétlen elegendő, sőt az elmúlt időben megjelent álló asztalok sem biztosítanak oly sok mozgást, így sajnos nem tekinthető az állás az ülés ellentétének, mert mindkettőből hiányzik a mozgás.

Miért is fontos a mozgás?

A mozgás biztosítja a megfelelő keringést a szervezetben, legyen az vérkeringés, nyirok vagy akár az agyvíz keringése, de még az emésztésünknek is fontos, hogy mozogjunk.

A manapság népbetegségnek tekinthető derék-, nyak-, váll- vagy hátfájás nagy mértékben köthető az üléshez, vagyis a rossz üléshez és helytelen ergonómiához.

Ha a derekat nézzük akkor vizsgáljuk meg, hogy milyen területeket érint leginkább negatívan az ülés.
Tudományos kísérletekből tudjuk, hogy álláskor eloszlik a test súlya a két lábunkra, üléskor pedig fokozódik a porckorongon belüli nyomás akár 140 kg.-ra sőt, ha előre hajolunk üléskor akkor a 185 kg.-ot is elérheti!

Ez az oka annak, hogy a porkorongjaink kiszáradnak, mert ilyen nyomás alatt nem működik a folyadékok ki-be áramlása a porckorongokban. Ha pedig kiszárad, akkor a porckorong külső rétege, az annulus fibrosis, megrepedezik és szabad utat ad a porckorong belső zselés anyagának, a nucleus pulposis-nak, hogy ezeken a repedéseken át kinyomódjon.

Miután a helytelen üléskor gyakran hátra ejtjük a derekunkat, így a kitüremkedés iránya is hátrafelé lesz, ott meg idegszálak és kilépő ideggyökök vannak, melyek nem szeretnek nyomás alá kerülni. Ezt mindenki igazolhatja, akinek volt már kiboltosuló porckorongja, vagy porckorong sérve.

Mi a megoldás? Tedd mozgékonnyá az ülést!

Mozgás és helyes ergonómia.

Ez azt jelenti, hogy az ülést mozgékonnyá kell tenni és odafigyelni, hogy mindezt helyesen tegyük.

Szokás kialakításokról van itt is szó, mint egy másik bejegyzésemnél az alvással kapcsolatosan.

Ahogyan ülünk, úgy fogjuk terhelni a gerincünket, ez lehet jó és lehet rossz, ez a saját döntésünkön és odafigyelésünkön múlik.

Vannak olcsó eszközök, amivel egy egyszerű lapos konyhai széket is mozgékonnyá varázsolhatunk és vannak felső kategóriájú székek, melyek segítenek védeni minket a hosszadalmas ülésekkor.

Kiropraktőrként a gerincet tartom szem előtt.

Miután rendszeresen találkozom, derékfájós, lumbágós, gerinc sérves emberekkel, tisztában vagyok vele, hogy ezen tünetek, mind gyógyíthatóak mozgással, mozgatással.

Nem csak kezeléssekkel lehet elkerülni és megelőzni, hanem megfelelő odafigyeléssel, helyes mozgással is, melyben a porckorongjaink mozgatására tehermentesítésére is szánunk időt.

Mire figyelj oda? 90 fokos szabály…

1. Ha leülsz, ne essen hátra a derekad!

Ezt megelőzheted egy deréktámasszal, vagy ülj egy ékpárnára, vagy egy levegővel töltött légpárnára, úgynevezett aktív párnára. Ennek az ékpárnával szemben is van előnye, mert több mozgást biztosít.

2. Nem árt, ha van könyöktámasz, és a szék háttámlája is követi a mozgásodat.

3. Jegyezd meg a 90 fokos szabályt!

Ez azt jelenti, hogy a könyök és térd legyen minimum 90°-ban, a térded semmiféleképpen ne kerüljön a csípőd, forgó vonala alá. Ha éppen  gépelsz, akkor a könyökeid pedig 90°-ban behajlítva érjék el a billentyűzetet. 

 

Ha ezeket a szabályokat sikerül betartani, és 30 percenként megszakítani a munkát egy kis fél-egy perces átmozgatásra, akkor lényegesen csökkented a mozgásszervrendszerre gyakorolt helytelen terhelést és hosszú évtizedeken át élvezheted a jól mozgó ízületeket.

Még egy területet fontos megemlíteni, ez a monitor elhelyezése. Itt törekedj arra, hogy a monitor felső harmada legyen szem magasságba és szokj hozzá, hogy ha szöveget olvasol, akkor azt mindig a felső egy harmadba told fel, így nem kell állandóan lefelé nézned, ezzel  kímélve a nyaki gerincet.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!