A paradigma egy gondolkodási mód.

Minden paradigmát bizonyos értékrendszerek és etikai irányelvek követik. Minden iparágnak a jogtól a mérnöki tevékenységig megvan a saját paradigmája. Az egészségügy sem kivétel.

A következő táblázat összehasonlítja és „összeveti” az egészségügyben található két ellentétes paradigmát; az egyik úgy tekint az egészségre, mint valami, ami kívülről befelé működik, míg a másik úgy, mint belülről kifelé.

 

Melyik nézet felel meg leginkább Tiédnek?

Kívülről befelé

Nem természetes
Betegségek ellen küzd
Beavatkozik
Fizikai
Mechanikus
Helyettesít
Tüneteket kezel
Kemikáliákat használ

Belülről kifelé

Természetes
Egészséghez vezet
Összehangol
Egyesíti a testet a lélekkel
Helyreállítja az életet
Visszaállít
Megszüntetni az okot
Felszabadít idegpályákat

Az élet kémiája

Minden pillanatban több ezer vegyi üzenethordó közvetít üzeneteket a testünkben lévő szerveknek, szöveteknek és sejteknek. Ezek a vegyi anyagok a szervezetünkben képződnek és befolyásolják például a hasnyálmirigy, a tüdő, a szív, a vesék és az emésztőrendszer működését.

Ez a gigantikus kommunikációs rendszer felel olyan testi működésekért is, mint pl. a sebgyógyulás és bizonyos alvásminták. Azaz, ez a rendszer dönti el, hogy úgy fogunk aludni, mint egy csecsemő vagy fent leszünk egész éjjel és nézzük a tévét. Ahhoz, hogy el tudjunk aludni egy bizonyos célorientált hormon csoportnak kommunikálnia kell bizonyos receptorokkal egy bújócskázós játékban. Ha a hormon megtalálja a megfelelő receptort, akkor a jutalmad egy pihentető jó alvás.

Ha a kommunikációba hiba esik, például a hormon nem találja a megfelelő receptort, akkor egész éjjel forgolódhatunk és bosszankodhatunk! Ezek a hormonok és receptorok részei egy hálózatnak, melyet endokrin rendszernek hívnak. Természetesen ez a rendszer is az agy és a gerincvelő irányítása alatt áll. Ezért az endokrin rendszer megfelelő működése függ az idegrendszer működésétől.

Azt már tudjuk, hogy az idegrendszerünkben elektromos impulzusok keringenek, hiszen ezért alkalmazzák az electro-encephalogram (EEG) vizsgálatot agyi sérüléseknél vagy egyéb agyi vizsgálatoknál.

Ugye milyen jó lenne, ha létezne egy nem invazív módszer arra, hogy az idegrendszerben áramló elektromos impulzusok mértékét mérjük? Ez biztosítana egy módszert ahhoz, hogy időben helyreállítsuk a szervezet esetleges rossz működését.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!