Milyen a helyes alvás

Sokan csak akkor figyelnek fel arra, hogyan alszanak, mikor valami ok miatt nem megy a “megszokott” pozícióban való alvás. Mindenki tudja, hogy vannak jó szokásaink és rossz szokásaink, de ritkán jut eszünkbe, hogy ez az éjszakákra is igaz lehet. 

Gyakran az alvás pozíciónk egy megszokott pozíció és nem egy tudatos választás, hogy úgy aludjunk, hogy legkevésbé terheljük a gerincünket és ellazulhassanak az izmaink. 

Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi jól érezzük magunkat vagy sem.  A helytelen pozícióban való alvás eleinte nem fáj csak nem tesz jót. Ezt fogom az alábbiakban egy kicsit boncolgatni és érthetőbbé tenni.

Talán hallottuk már, hogy a hanyattfekvés a legjobb pozíció az alváshoz, de  a legtöbbször nem ezt szoktuk meg és sokkal kényelmesebb valamilyen más pozícióban aludnunk.

Nézzük akkor, hogy miért is javasolják a szakemberek, hogy kerüljük a hason alvást és szoktassuk át magunkat a háton vagy oldalt alváshoz.

Hason alváskor kényelmetlen nyomás éri a gyomrunkat és beleinknket, nőknél pedig a melleket is nyomja, és a derekunk sem tud megfelelően ellazulni. Akinek volt már derék fájása, lumbágója vagy gerinc sérve, az tudja,hogy nem kényelmes a hason fekve alvás.

Mégis, kiropraktőrként, a nyaki gerincet emelném ki, mert ez az a terület, ami leginkább megszenvedi a hason alvás  pozícióját.

Napközben nem jutna eszünkbe, elfordított fejjel sétálgassunk több órán de még perceken keresztül sem. Éjszaka pedig pont ezt csináljuk. Elfordítjuk a fejünket, kicsavarva a nyaki gerincet, hogy levegőt tudjunk venni és akár órákon át így tartjuk. 

Tény, hogy némileg tehermentesítve van, mert nem ugyanúgy hat rá a gravitáció, mint ülve vagy állva, de ettől még nem kíméli jobban ez a kicsavart pozíció ,a helytelenül felszülő izmokat, szalagokat, porckorongokat és a kisízületeket körül vevő ízületi tokot.

Amennyiben Te is hason alszol ,minél hamarabb szoktatod át magad egy másik pozícióba, annál kevésbe koptatod éjszaka a gerinced.

Akkor mi lenne a jó?

A háton alvás a legoptimálisabb. A háton alváskor találkozik a test legnagyobb felülete a matraccal, így lényegesen jobban eloszlik a testsúlyunk így tehermentesítve izmainkat. Az éjjeli ellazulás fontos a megfelelő regenerálódáshoz.

Szintén fontos, hogy a matrac megfelelően támassza a testünket és alkalmazkodjon a test görbületeihez. Egy túl puha matracba nagyon bele tud süppedni a medence, így feszülni fognak egyes izmok. Ha pedig túl kemény a fekhelyünk, akkor előfordulhat, hogy állandóan forgolódni fogunk mert egyes pontokon mindig nyom minket a matrac, főleg, oldalt fekvésnél és ez készteti a szervezetet, hogy sűrűn  pozíciót változtasson.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet oldalt fekve sem aludni, sőt, ha valakinek nehézséget okoz a háton fekvés, például horkol vagy rosszul veszi a levegőt (alvási apnoe – ezt érdemes kivizsgáltatni szakorvossal) vagy egyszerűen csak nem tudja ezt meg szokni, akkor az oldalt fekvés lehet az egyik alternatíva. Bár ebben a pozícióban kisebb felület találkozik a matraccal, mégis egyenesebb marad a gerinc, ha jó párnát használunk, mint a hason fekvő pozícióban való kicsavart nyak.

Életünk egyharmadát alvással töltjük,így nem elhanyagolható,hogy figyelmet fordítsunk éjszakai órákban eltöltött regenerálódás hatékonyságának növelésére.

Jó alvást kívánok!

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!